17 Kasım 2019 Pazar

Google Translate ve Wittgenstein

Google Translate, Wittgenstein’ın dil teorisinin bir manifestosudur.

Filozof Ludwig Wittgenstein’ın dil teorilerinin yayınlanmasından 60 yıl sonra, Google Translate’in arkasındaki yapay zeka, Wittgenstein’ın hipotezlerinin pratik bir örneğini sağlamıştır. Adobe’de makine öğrenmesi üzerine çalışan ve Bard College’daki lisans derecesinde Wittgenstein uzmanı Garry Hagberg’den felsefe eğitimi alan Patrick Hebron, Google Translate’in arkasındaki ağların Wittgenstein’ın çalışmalarının gerçek bir temsili olduğunu belirtiyor.

Google çalışanları, daha önce Wittgenstein’ın teorilerinin çeviri hizmetlerini daha etkin hale getirme konusunda bir atılım yaptığını kabul etmişti; ancak bir şekilde dil felsefesi ile yapay zeka felsefesi arasındaki bu önemli bağlantı, uzun süredir gözden kaçırılmıştı.

En temelde, Google Translate, bağlamlarında sözcükleri anlayarak işlev görür. Tercüme servisi, Google çalışanları tarafından word2vec adı verilen ve kelimeler için ‘vektör gösterimleri’ yaratan bir algoritmaya dayanmaktadır, bu da temel olarak her kelimenin sayısal olarak temsil edildiği anlamına gelir.
Devamını okumak için tıklayınız.


Yazının Orjinalini okumak için tıklayınız

Ludwid Wittgenstein wikipedia'dan 

Ludwid Wittgenstein hakkında (ingilizce)

Word2Vec Nedir ? Ne işe yarar ?

Word2Vec kelimeler arasındaki uzaklığı vektörel olarak hesaplamanızı sağlayan bir algoritma araç kitidir. Bu vektörel yapının üzerine yazılmış araçlar ile bir kelimeye en yakın kelimeleri listeletebilirsiniz. Kelimeler arası anoloji kurabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder